Telefon
WhatsApp
Taşyol Suyla Doldu

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde, 132 yılda tamamlanan taş yol, eriyen karlarla ve son günlerde artan yağmur yağışı ile birlikte suyla doldu. Kemaliye ile Sivas’ın Divriği ilçesindeki bazı köy ve mezralara ulaşım sağlanan 7 kilometrelik yolda sürücüler de zor anlar yaşadı. 
Kemaliye ilçesini İç Anadolu’ya bağlamak için 1870 yılında Karanlık Kanyonu’nun kayalıklarında yapımına başlanan taş yolda, ilk önce köylüler çalıştı. İlkel aletlerle taşları oyan köy halkı, zaman zaman devlet desteğiyle de çalışmalarını sürdürdü. 1991-1999 yıllarında Erzincan Valiliği görevinde bulunan Recep Yazıcıoğlu’nun da yapımına destek verdiği taş yol, 2002’de 132 yıllık çalışmanın ardından ulaşıma açıldı. 7 kilometre uzunluğunda, içindeki irili ufaklı 38 tünel ile çok sayıda keskin viraj ve uçurumlar bulunan taş yolu; Gümüş Çeşme, Yeniköy, Ağıl, Gözaydın, Sandık köyleri ile Çaltı, Ağıllar, Harmankaya, Dilli mezralarında yaşayanlar kullanıyor. Kemaliye ile Divriği ilçesini de birbirine bağlayan taş yolda kış aylarında ulaşım da güçlükle sağlanıyor. Özellikle Kemaliye ilçesine bağlı köy ve mezralarda yaşayanlar, tünellerde biriken sular nedeniyle zorluk çekiyor. Taş yol, bu kış da eriyen karların ardından suyla doldu, sürücüler ise araçlarıyla ilerlemekte güçlük çekti. 

Gümüş Çeşme köyü Muhtarı Halit Uzun, Taşyol ile ilgili bazı şikayetlerimiz var. Taşyolunun 135 senelik bir mazisi var. Bu 2002 yılında merhum Vali Recep Yazıcıoğlu’nun çabaları ile bu yol yapıldı. Hizmete girdi. Fakat yapıldıktan sonra her hangi bir çalışma yapılmadı. Her hangi bir bakım yapılmadı. Bu yol bizim için ızdırap yolu oldu. Bu yol bizim için çok önemli bu yolla 8 tane köy çalışıyor. Bu insanlar ciddi anlamda mağdurlar. Bu insanlar kış olduğu zaman yukarı yoldan gelemiyorlar. Bu yolla gelmek zorundalar. Bu yolda da su birikintileri olsun, yukarıdan gelen taş, kaya parçaları olsun yolu engelliyor. Zemini çok bozuk bu yolun. İnsanlar ciddi anlamda mağdur oluyorlar. Bu yolla gelmek zor. Diğer taraftan geldikleri zaman bu yolun 4 katı daha uzun. Biz defalarca bu yolla mücadele ettik. Ama bir türlü sesimizi duyuramadık. Kendi şahsım adına söyleyeyim dilekçeler yazdım. Fakat dilekçelerimizin sonucunu alamadık. Yetkililere buradan sesleniyorum. Bu yol bizim için çok önemli bu yola bir an önce müdahale edilmesi lazım. Bu yolun yapılması lazım. Çaltı köyünde bir fabrika yapılıyor. Bu fabrikada en az 300-500 kişi çalışacak. Bu insanlar ilçemize gelecek ilçemizin kalkınmasına sebep olacak. İlçe esnafı buradan kalkınacak. Canlanacak. Böyle giderse ilçemiz birkaç sene sonra ilçelikten de düşecek belde olacak belki. Buradan yetkililere sesleniyorum. Lütfen ilgilenin bu yolun yapılmasına sebep olun. Biz burada bir başlangıç yapıyoruz inşallah devamı gelir” dedi.

Sandık köyü muhtarı Duran Özgüla, 132 yıllık mazisi olan Taşyolumuzun asıl yapım amacı ilçemize bağlı olan Gözaydın, Dilli, Ağıl, Harmankaya, Çaltı, Gümüş Çeşme, Ağıllar köylerini ilçemize daha hızlı bağlayarak köylerde yaşayan vatandaşlarımızın ilçeye gelerek alışveriş yapmalarını sağlamak amacıyla yapılmıştır. Ancak şuan yolun alt zemini bozuktur. 38 tünelden oluşan bu yolumuzun 7 kilometrelik bölümü bozuk. Bu Taşyolun bozuk 7 kilometrelik olan kısmında kış aylarında tamamen kapanma yaşanmaktadır. Köylerde yaşayan insanlar ilçemize gelememektedirler. Sağlık açısında da köylerde hastalanan vatandaşlar ilçemize çok uzak şekilde olan yollardan gelmekte ve bunlarda hastalarda bazen ölüme sebebiyet vermektedir. Bu tünellerin içinde biriken sular araçların geçmesini engellemektedir. Bu 7 kilometrelik yolun biran önce yapılarak vatandaşın ilçeye gelmeleri önem arz etmektedir. Çaltı mezrasına şuan yapılan bir fabrika var. Bu fabrikada çalışacak işçiler var. Bu işçilerinde ilçemizde ki esnafı kalkındırabilmesi için daha rahat ilçemize gelmeleri için bu yolun yapılması önem arz etmektedir” dedi.  

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!