Telefon
WhatsApp
Şiddeti Düşünmek 10:Sağlık Çalışanları

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, sağlık çalışanlarına yapılan şiddeti eleştirdiği yeni bir performans gerçekleştirdi. Daha önceden Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi kampüs alanında yapmış olduğu duvar resmi önünde yoğun kar yağışı, fırtına ve şiddetli soğuğun altında gerçekleştirdiği performansında sanatçı, sağlık çalışanlarını bir doktor önlüğü giyerek ve steteskop takarak temsil etmiştir. Arkada bulunan pandemi döneminde bizzat kedisinin yaptığı stilize edilmiş virüs görseli içeren duvar resmi önünde bir siper gibi duran sanatçı, performansı sırasında atılan kar toplarına karşı gelmekte adeta onlarla savaşmaktadır. Sanatçı, üzerine atılan kar topları ile linç kültüründe var olan taşlama geleneğini akıllara getirmek istemekte ve buradan çıkışla sağlık çalışanlarına yapılan haksız saldırıları görselleştirerek onu kınamaktadır.

Kavukçu, performans ile ilgili yaptığı açıklamada: “Son yıllarda daha sık biçimde karşılaştığımız sağlık çalışanlarına karşı şiddet haberleri üzerinde düşünülmesi, çözüme yönelik etkili ve acil adımlar atılması gereken bir seviyeye ulaştı. Sağlık çalışanlarının mesleklerinin zorluğuna rağmen toplum sağlığından ve mücadeleden vazgeçmeyen tavırları, içinde bulunduğumuz salgın hastalık ve pandemi çağında deneyimlediğimiz gibi her zamankinden daha hayati bir öneme sahiptir.

Bir hastane çoğunlukla olumsuz duyguları, anıları hatırlatan ve hissettiren bir yerdir. Bir hastane umut aşılayabileceği gibi umutların yok olduğu bir yere de dönüşebilir. Bir hastanede yeni bir hayat başlayabilir ama beklenmedik bir anda, her türlü çabaya rağmen çok sevilen bir can hayattan kopabilir. Hastane çalışanları günlük yaşamlarını bu olasılıklar içinde daha fazla canı hayatta tutmaya çabalayarak geçirirler. Bu çabanın içinde psikolojik ve fiziksel şiddetle karşı karşıya kalmaları bu insanların haksızlık ve sahipsizlik duyguları içinde mesleklerine olan inanç ve bağlılıklarını zedelemektedir muhakkak.” Şiddeti Düşünmek 10:Sağlık Çalışanları”  performansta da sağlık çalışanlarının, bir yandan hayat ve ölüm arasında, hayatın galip gelmesi için sürekli çabaladıkları mesleklerini yaparken, diğer yandan mücadele etmek zorunda kaldıkları şiddet olaylarına gönderme yaptık.” dedi.

Hayatın içinde yüz yüze geldiğimiz her türlü şiddete karşı göndermeleri olan enstalasyon ve performansları ile tanınan sanatçı Mehmet Kavukcu, yakın zamanda babasını kaybetmesi ve bu kaybın hemen ardından ortaya çıkan annesinin rahatsızlığı sebebiyle bir süredir hastanede yaşamak durumunda kalmasının da bu performansı ortaya çıkarmasının bir nedeni olduğunu sözlerine ekledi. Kavukçu,  bu dönemde hastane ortamını, hastane çalışanlarının karşı karşıya kaldıkları olayları gözlemlemiş ve daha önceden yapmış olduğu bu performansı ile doğru orantılı, uygun bir durum olduğunu yeniden gözlemlediği için bu performansı sunmaya karar verdiğini açıkladı. Sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu ortam, Kavukcu’nun sıklıkla kullandığı bir alegori olarak doğanın zorlu şartları ile ilişkilendirilmiştir. Sanatçının gergin, tehlikeye açık, kırılgan yüz ifadesi ve üzerine fırlatılan karlar, kendi kişisel hayatındaki kayıplar ve hastalıklar ile mücadelesi kadar bir sağlık çalışanının şiddetle karşı karşıya kaldığı anı ve bu şiddeti doğuran cehaletle mücadelesini de hatırlatır niteliktedir.

Kavukcu, performansın gerçekleştirilmesinde desteğini esirgemeyen Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent’e teşekkürlerini iletti.

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!