Telefon
WhatsApp
Kemaliye Eğin Lök Tatlısı, Coğrafi İşaret Aldı

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde üretilen ve eski dönemlerde Padişah Tatlısı olarak bilinen Kemaliye Eğin Lök Tatlısı Coğrafi İşaret Belgesi aldı.

 

Kemaliye Belediye Başkanı Mehmet Karaman konuya ilişkin şu açıklamada bulundu. “Kemaliye’mize hayırlı olsun. Kemaliye Belediye Başkanlığı olarak yaptığımız çalışmalarımız ile bir ürünümüze daha coğrafi işaret almış bulunmaktayız. Belediyemiz, Çaltı Köyü Derneğinin destek ve katkıları ile Dışpatent firması yetkilisi Çaltı köyünden hemşehrimiz Hamza Okan ve ekibinin çalışmaları ile Kemaliye Eğin Lök Tatlısı ürünümüz coğrafi işaretli ürün olarak tescil edildi. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz” ifadelerine yer verdi.


Tarihi ve turistik yerleri, doğal güzellikleri ve kanyonlarıyla ünlü Kemaliye, asırlık lezzetlerle de adından söz ettiriyor.

Kuru dut ve cevizle yapılan, eski dönemlerde saraylarda padişahlara ikram edilmesi nedeniyle Padişah Tatlısı olarak da adlandırılan lök, damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor. 

Erzincan’ın Kemaliye ilçesi doğası ile olduğu kadar yöresel Lök tatlısı ile de ünlü. Lök tatlısının yapımında sadece dut kurusu ve ceviz kullanılıyor. Zahmetli bir yapımı olan ceviz ve dut kurusunun birleşmesinden ortaya çıkan lök tatlısının lezzeti dillere destan.

 

Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde ceviz ve dut karışımıyla yapılan "lök

" adlı tatlı, rağbet görüyor. Kuru dut ve cevizin yaklaşık 3 saat dövülüp macun haline getirilmesiyle elde edilen yöresel tatlı, porsiyon ve paket halinde satışa sunuluyor.

Kemaliye ilçe merkezi ve köylerinde önceden hemen hemen her evde yapılan ve zamanla unutulmaya yüz tutan lök tatlısı, ilçedeki "lök hane" adlı işletmede yapılarak sofralara sunuluyor.

Kuru dut ve cevizin yaklaşık 2 bin – 2 bin 500 vuruş ile taş dibeklerde dövülüp macun haline getirilmesiyle elde edilen yöresel tatlı, porsiyon ve paket halinde satışa sunuluyor. İlçede yıllardır faaliyet gösteren lök haneyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, eşsiz lezzeti tadıyor. Lök, yoğun talep görüyor.

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!