Telefon
WhatsApp
Kadın Kooperatifine Ham Madde, Öğrencilere Ders

Erzincan’da toprakla buluşan fideler Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletim Kooperatifi tarafından üretilen ürünlerin hammaddesini oluştururken, Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi öğrencileri de derslerini uygulamalı olarak işlemiş oldular.

"Tarım Lisesi Öğrencileri ile Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletim Kooperatifi El Ele Projesi" kapsamında sebze fidesi dikim etkinliği yapıldı. Düzenlenen etkinlik ile öğrenciler okulda öğrendikleri bilgileri uygulama imkanı bulurken, Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletim Kooperatifi ise yıl içerisinde üretecekleri turşu, salça gibi ürünlerin ham maddesi olan ürünlerin dikimini gerçekleştirdi. Düzenlenen etkinlikte Erzincan Valisi Mehmet Makas ve eşi Elif Makas’ta fide dikerek projeye katkı sağladılar.

Tarım Lisesi Öğrencileri ile Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletim Kooperatifi El Ele Projesi kapsamında yaklaşık 20 bin fide toprakla buluştu. Toprakla buluşan fideler Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletim Kooperatifi tarafından üretilen ürünlerin hammaddesini oluştururken, Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi öğrencileri de derslerini uygulamalı olarak işlemiş oldular.

Erzincan Valisi Mehmet Makas, kadın üreticilerin baş tacı olduklarını ifade ederek: “Kadın kooperatifimiz, tarım lisemizle beraber ortak bir proje olan domates üretim sahasındayız. 5 dönümlük bir alanda öğrencilerimiz, kadın üreticilerimiz ile beraber hem de Erzincan’ın birlik ve beraberliğini göstermek, üretime de katkımızı koymak adına bir dikim gerçekleştiriyor. Allah bereket versin. İnşallah Bismillah çekerek diktikleri bu ürünlerden en üst düzeyde üretim sağlarız. Kadın kooperatifimiz bir buçuk iki yıldır faaliyet gösteriyor. Bu sene 20 dönüme yakın yerde ekim yapıyor. Yine kendi üretiminde ham medde olarak kullanmak adına domates, kapya biberi, kabak gibi ürünler yetiştiriyor. Bir taraftan da Erzincan’da kalıcı olsun diye yine proje kapsamında dut ekimi de yaptılar. O da yine pekmez üretiminde ve farklı üretimlerde kooperatifimizin kullanacağı ürünler bağlamında o demetin içinde yer alıyor. Ben kadınlarımızı tebrik ediyorum. Üreten kadınlarımız her zaman başımızın tacı. Hele ki bunu bir de aynı üretici yolunda yol yürüyen tarım lisesinin tarım bölümü ile yapınca çok daha güzel oluyor. İnşallah bizim Anadolu toprağında münbit topraklarda geçinemeyecek hiçbir insanımız yok. Dolayısıyla üretmek zorundayız. Üretim bağlamında da hem böyle örnek bahçelerde öğrencilerimizi yetiştirmek, kadınımızı da üretimimizin içine çekmekle mükellefiz. Bu 20 dönüm ile kalmayacak daha da gelişecektir. / Üretmek zorundayız. Metrekare boş yer bırakmamak zorundayız. Ürettiğimiz müddetçe gelişecek ve dünyanın ilk on ekonomisine hep beraber yürüyeceğiz. İnşallah bu hedefi gerçekleştirme yolunda bu gün ki faaliyetin ben hayırlara vesile olmasını diliyorum. Gelişerek devam etmesini diliyorum” dedi

Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim Ve İşletim Kooperatifi Başkanı Kübra Akbina, ise yapılan fide dikiminde ileride üretecekleri ürünlerin ham maddelerini temin edeceklerini söyleyerek: “2021 yılında kurulduk. Şuan da da salça yapımında kullandığımız domatesleri yetiştirmek için dikime geldik. Erzincan tarım meslek lisesi ile şuan dikimi gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 20 bin salçalık domates fidesi dikimi gerçekleştirdik. Kapya biber de ekimlerimiz arasında. Ürettiğimiz domates ve biberlerle salçalarımızı üreteceğiz. Ürettiğimiz salçalarla Erzincan kadınına istihdam ve ev ekonomilerine katkı sağlamalarına yardımcı olacağız” dedi.

Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim Ve İşletim Kooperatifi Üyesi Nermin Taş, kadın üreticilere destek olmak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ifade ederek: “Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim Ve İşletim Kooperatifinde yaklaşık bir senedir çalışıyorum. Bugün de tarım lisesi öğrencilerimizle Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezimizde fidelerimizi domates fidelerimizi dikiyoruz. Bunun yanı sıra kapya biber ektik. Kışlık bal kabağı kabaklarımızı dikeceğiz. Bu ektiğimiz domateslerle salça, turşu yapacağız. Kapya biberlerle değişik şeyler yapacağız. Elimizden geldiğince Erzincan kadınlarına üyelerimiz ile beraber bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim Ve İşletim Kooperatifi olarak elimizden geldiğince çaba gösteriyoruz” dedi.

Fide dikimi için yardıma gelen öğrencilerden Tuğba Bakartepe ise hem ablalara yardım ediyoruz hem de dersimizi işliyoruz diyerek; “Biz şimdi kadın kooperatifine yardım etmeye geldik. Hem dersimizi işliyoruz. Hem de ablalarımıza yardım ediyoruz. Fide ekiyoruz. Domates, biber, patlıcan hepsi. Bölümümüzü seviyoruz. Bölümümüz gayet iyi. Fide dikiyoruz. Tohum yetiştiriciliğimizde var” dedi.

Bir diğer öğrenci Çiğdem Uludağ ise derslerde gördüklerini pratiğe döktüklerini ifade ederek: “Burada hem dersimizi görüyoruz hem de kadın kooperatifimize yardımcı oluyoruz. Okulumuzda da öğrendiğimiz bilgileri dışarıda gayet iyi bir şekilde yapabiliyoruz. Bizden yardım istediler. Gelip ablalarımıza yardım ettik. Biber domates gibi çeşitleri ekiyoruz” dedi.

Öğrenci Burak Tiryaki’de yardıma geldiklerini söyleyerek: “Burada kooperatif adına bir fide ekimi vardı. Bizden yardım istediler. Bizde yardıma geldik. Fide dikimi yaptık. Onlarla birlikte yardım ettik. Fidelerimizi güzelce ektik. İnşallah güzel bir verim alacağız. Toplamaya da inşallah geleceğiz” dedi

Erzincan Valiliği Proje Koordinatörü Rafet Yılmaz’da ülkemiz tarım seferberliği içerisine girdi ileride bunun faydalarını göreceğiz diyerek: “Tarım lisesi öğrencilerimiz ile birlikte kadın kooperatifimiz üyeleri bu sene yaklaşık 25 dönümde kapya biberi, tatlı biber, bal kabağı, kara kabak ve domates ekimi yapıyoruz. Bu senenin sonuna kadar yaklaşık 100 dönüm faaliyet alanımız olacak. Dut fidanlarımızı diktik. 40 dönüm araziye, bir kısım araziye de baharda vişne ekimimizi yapacağız. Onun sonrasında ceviz bahçemizi oluşturacağız. Hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Aynı zaman da kooperatifimizin bünyesinde turşu, pekmez, reçel ve unlu mamuller faaliyete geçirdik. Çok yakın zaman da da yöresel yemekleri sunacağımız kafeteryamız ve lokantamız hizmete girmiş olacak. Bu şekilde faaliyetlerimiz devam ediyor. Aslında ülkemiz tarım seferberliği içine girmiş bulunuyor. İleriki yıllarda da eminim ki bunun çok faydalarını göreceğiz. Çünkü bu sene bir takım sıkıntılar çektik. Tarım konusunda gıda konusunda. O sebeple bir milyon dönüm sadece Erzincan’da ekilmemiş arazi var. İnşallah önümüzde ki yıllarda bunların hepsi faaliyete geçecek. Bir takım bahaneler var. Şu yüzden, bu yüzden ekilmiyor. Bakıyorum eskiden bu tarlalar 100-200-300 dönüm araziler 2 çift öküz ile yapılıyordu. İnsanımızda bir rehavet bir yorgunluk var. Ama bu pandemi dolayısıyla içinde bulunduğumuz gıda sıkıntısı belki kendimize getirir. Titrer ve kendimize döneriz. Öyle düşünüyoruz. Öyle olsun diye de çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.                

Düzenlen dikim etkinliğine Erzincan Valisi Mehmet Makas ve eşi Elif Makas, İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Birol Karadoğan, kooperatif üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!