Telefon
WhatsApp
Aktif Kanatlı Sürvey Çalışması
Erzincan’daki kanatlı işletmelerinde yürütülen Aktif Kanatlı Survey Çalışmaları kapsamında kanatlılardan kan örnekleri alınıyor.
Tercan Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’ne bağlı veteriner sağlık ekipleri, Aktif Kanatlı Survey Çalışması kapsamında ilçede bulunan kanatlı işletmelerinden kan örnekleri topluyor.
Kanatlı hastalıklarıyla mücadelede ilk hedef, işletmelere sağlıklı civciv teminidir. Bu çerçevede damızlık kanatlı işletmesi ve kuluçkahanelerinin sahip olması gereken teknik, hijyenik ve sağlık şartlarını düzenleyen “Kuluçkahane ve Damızlık İşletmeleri Yönetmeliği” 2014 yılında yenilerek yayımlanmıştı. Hastalıklardan ari, sağlıklı civcivler üretilerek işletmelerin civciv ihtiyaçlarını temin etmek amacıyla, yönetmelik kapsamında kuluçkahaneler ruhsatlandırılmakta, izlenmekte ve belirli dönemlerde Bakanlıkca denetlenmektedir. Avrupa Birliği ile uyumlu olan Avian Influenza ve Newcastle hastalığı mücadele yönetmeliklerinde, işletmelerde hastalık çıkmadan önce korunma önlemleri, hastalığın çıktığı andan itibaren yapılacak işlemler ve laboratuvar testleri dahil olmak üzere hastalıkla mücadele yöntemleri tanımlanmıştı. Bu uygulamalar ilgili mevzuatlar çerçevesinde hem Bakanlığın taşra teşkilatları, hem de Ulusal Referans Laboratuvarları tarafından yapılmaktadır.
Damızlık ve kanatlı işletmelerinin kurulması aşamasında ve faaliyetleri süresince biyogüvenlik şartlarını sağlayıp sağlamadığı, hastalıkların bulaşmasına izin vermeyecek şekilde inşa edilip edilmediği ve bunlarla ilgili belgelerin tanzim edilip edilmediği değerlendiriliyor. Bu kapsamda bir kuluçkahane, faaliyet göstermeye uygundur belgesi almakta ve 6 ay aralıklarla yönetmelikte belirtilen kriterlere göre denetleniyor. Bu denetlemelerde olumsuzluk tespit edilmesi halinde kuluçkahanenin faaliyetine son verilerek olumsuzluk giderilinceye kadar civciv çıkışı veya civciv üretilmesine müsaade edilmiyor. Kuluçkahanelere ilave olarak kümeslerin %10’u her yıl denetleniyor. Bu denetimlerde, işletmede herhangi bir enfeksiyon olup olmadığı araştırılmaktadır. Yürütülen bu çalışmalarda elde edilen bilgiler, kümeslerde sağlık probleminin olup olmadığını göstermekte ve Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılması gereken çalışmalara ışık tutuyor
Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!