450 Yıllık Tuz İşletmesi, Fotoğraf Sanatçılarının Stüdyosu Oldu
Erzincan'ın Kemah ilçesi Kömür köyünde doğal yöntemlerle çıkarılan ve coğrafi işaret belgesi olan Kemah tuzunun üretim alanı fotoğraf sanatçılarının yeni mekânı oldu.
Erzincan'ın Kemah ilçesi Kömür köyünde doğal yöntemlerle çıkarılan ve coğrafi işaret belgesi olan Kemah tuzunun üretim alanı fotoğraf sanatçılarının yeni mekânı oldu.
Erzincan’ın Kemah ilçesinde bulunan asırlık tuz işletmesi iki ünlü fotoğrafçının ziyaretine ev sahipliği yaptı. Gezi ve belgesel fotoğrafçıları Faruk Akbaş ve Emrah Karakoç asırlık tarihi olan tuz işletmesinin kaynak noktasından başlayan doğal üretim sürecini ve işçilerin emeğini yansıtan fotoğraflar çektiler ve tuz madeninin tarihi ve kültürel önemine vurgu yaptılar.
Fotoğraf sanatçısı Faruk Akbaş, ülkemiz doğal zenginlikleri doğal güzellikleri işle şaşırtıcı bir durumda. Aynı zaman da bunlar önemli fotoğraf potansiyelimizi de oluşturuyor. Erzincan’ın Kemah ilçesi Kömür köyündeyiz. Etrafımızda çalışan işçiler var. Tuz madeni ile ilgili çalışma yapıyorlar. Sonra tuzları suyun içerisinden çıkarıp istifleyip paketleyerek satıyorlar. İşin fotoğraf kısmında küçük küçük havuzlar var. Bu havuzlarda çalışan ustalar var. Ustalar beyaz su ve tuz öbeklerinin içinde çalışıyorlar. Konik şekilde tuz öbekleri ve grafik şekilde peş peşe havuzlar var.
Tepeye tırmandık ki oradaki derinliğe ve dokuyu daha iyi alalım diye sonra yerimizi değiştirecek ve ters ışık yaptık çünkü ters ışıkta ışık yansımalarıyla nefis siluetler ortaya çıkıyor o estetik görüşünü ters ışık ile daha iyi alıyoruz. Şansımıza güneş batmak üzere idi. Güzel görüntüler aldık. Ters ışıkta siluetler önemli vücut diline dönüşüyor. Arkadaşlar da yardımcı oldular sağolsunlar. Ana madenin geldiği tünele girdik. Oda bize maden ocaklarını anımsattı. Orada da güzel fotoğraflar aldık. Orada suyun tuz derecesini ölçtük. 3-4 saattir buradayız 3-4 fotoğraf çıkarabildik. Belki daha sonra yine geliriz dedi.
Erzincan’ın Kemah ilçesine 4 kilometre uzaklıktaki Kömür köyü sınırları içerisinde, yıllarca Tuz İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından işletildikten sonra özelleştirilen tuz ocağından elde edilen tuz ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin ihtiyacının büyük bir bölümü karşılanıyor. Osmanlı döneminde Ermeniler tarafından işletilen ocakta, 100 metre derinlikteki tünelden gelen tuzlu su, sayıları 200'ü bulan göletlerde bekletiliyor. Yaklaşık 60 bin metrekare arazi üzerine kurulu tuz ocağında suyun buharlaştırılması ile elde edilen tuzlar işçiler tarafından toplanıp paketlenerek satışa hazır hale getiriliyor. Evliya Çelebi'nin de Seyahatname’sinde bahsettiği tuz ocağının geçmişi yaklaşık 450 yıl öncesine dayanıyor. Lezzetinin yanı sıra gıdaların raf ömrünün uzatılmasını sağlayan Kemah tuzu, yörede peynirciler, yaylacılar ve salamuracılar tarafından tercih ediliyor.
Yaklaşık 60 bin metrekare arazi üzerine kurulu tuz ocağında hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle üretim de artı. İşçilerin sıcak altında zahmetli uğraşları sonucu üretilen Kemah tuzu, başta çevre iller olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafında gönderiliyor. Tesiste ayrıca dünyada bir ilk olan piramit şeklinde tuz seraları da bulunuyor.
Benzer Haberler
YouTube Reklamları ile Video İçeriklerinizle Fark Yaratın
"Dikkat Yalan Çıkabilir!" oyunu, tiyatro severlere eğlenceli saatler yaşattı.
Sosyal Tesisler Vatandaşın Hizmetinde
"Dikkat Yalan Çıkabilir" isimli tiyatro oyunu sahne alacak.
Erzincan’da “TEDx Ergan” Etkinliği.
Yatak Örtüsü Çift Kişilik
En Güzel Çift Alyans Modelleri
Bu Bayram Tüm Türkiye, Buram Buram Erzincan Kokacak